JSHint este acum software gratuit după actualizarea licenței la MIT Expat

Lumea instrumentelor open source s-a extins pentru a-l întâmpina pe JSHint, întrucât administratorii proiectului au finalizat în cele din urmă lucrările necesare pentru adoptarea licenței MIT Expat. Anterior, codul JavaScript linter a fost parțial publicat sub licența JSON, cu o clauză suplimentară aparent inofensivă care spunea: „Software-ul va fi folosit pentru bine, nu pentru rău” Această clauză a împiedicat-o să fie recunoscută de FSF ca o licență de software liber și în mod similar nu a fost recunoscută ca open source de Open Source Initiative.

Într-un eseu intitulat Watching the Ship Sink, co-întreținătorul JSHint, Mike Pennisi, descrie modul în care licența a afectat proiectul. În ciuda faptului că a captat distincția de a fi cel mai popular JavaScript JavaScript în 2015, instrumentul a fost brutal depășit în ultimii cinci ani de contemporanul său, ESLint, în mare parte datorită efectelor de a avea licențe non-gratuite.

Problemele de licențiere au împiedicat dezvoltatorii de la distribuțiile Debian și Fedora GNU / Linux să includă JSHint. Pennisi a pătruns chiar și într-un pic din istoria WordPress, când a detaliat modul în care platformele de programare care „au reambalat” JSHint au reconsiderat, de asemenea, datorită clauzei sale suplimentare.

La începutul lunii august, JSHint si-a actualizat pentru a utiliza licența MIT Expat în versiunea 2.12.0 și este acum compatibilă GPL. Povestea de avertizare a lui Pennisi despre ceea ce el a numit „eliberarea lui JSHint” este o lectură fascinantă care detaliază lupta pentru depășirea provocărilor licenței inițiale a proiectului. Scopul cheie din această poveste este că creatorii de software ar trebui să ia în considerare ramificațiile licențierii din față, chiar dacă o comunitate mare de utilizatori pare de neimaginat la început. Licențierea open source duce un proiect mai departe decât ar fi putut să-l aducă singur creatorul său.

Leave a comment